snow

Kata-kata Hikmah

7/14/2008

KANSER TULANG

WALAUPUN tidak berada dalam carta barah, pembunuh utama di kalangan warga Malaysia, barah tulang antara penyakit yang harus diketahui kerana kebiasaannya faktor mencetuskan barah ini berpunca daripada darah yang tercemar.

Jika dilihat secara keseluruhannya, kita memiliki 206 tulang di dalam badan yang memiliki pelbagai fungsi. Pada kebiasaannya barah akan berlaku pada mana-mana bahagian tulang yang sering mengalami pertumbuhan.

Kebanyakan barah tulang sebenarnya bukan barah (benign) tetapi sesetengah memang barah (malignant). Benign tumor biasanya tidak merebak ke bahagian lain dan jarang memerlukan rawatan seumur hidup. Walaupun ia mungkin berulang tetapi boleh dibuang melalui pembedahan.

Pakar bedah ortopedik Hospital Pusrawi, Dr Mohd Ismail Maulut, berkata benign bone biasanya membabitkan benjolan pada tulang yang abnormal dan kebanyakannya tidak memerlukan rawatan jika tidak sakit. Malah kadang kala ia boleh hilang dengan sendirinya.

“Walaupun ia tidak bahaya tetapi masih juga memerlukan rawatan jika sakit kerana ada kes benign berubah menjadi barah. Perlu diingat, kadang kala benign tumor tidak ada gejala dan selalunya ditemui secara kebetulan,” katanya.

Malignant tumor pula yang disifatkan sebagai barah, ia berkemampuan untuk ‘menakluk’ dan memusnahkan tisu yang sihat berdekatannya. Sel barah juga boleh mencemarkan aliran darah hingga menyebabkan barah merebak ke bahagian tubuh yang lain. Keadaan ini dikenali sebagai metastasis.

Kata Dr Ismail, barah yang bermula di dalam tulang dikenali sebagai barah tulang primary. Ia selalunya ditemui di tangan dan kaki tetapi boleh juga terjadi di mana-mana bahagian tulang di badan.

“Kanak-kanak dan golongan remaja cenderung untuk berhadapan dengan masalah ini berbanding golongan dewasa,” katanya.

Barah tulang primary dikenali sebagai sarcomas dan terdapat dalam pelbagai jenis dan terjadi di bahagian tisu tulang yang berlainan. Sarcomas yang biasa menyerang adalah osteosarcoma, Ewing’s sarcoma dan chondrosarcoma.

“Osteosarcoma adalah barah tulang yang biasa menyerang golongan muda belasan tahun dengan golongan lelaki lebih terdedah kepadanya berbanding perempuan. Ia akan terjadi di hujung tulang kerana sebagai orang muda di situlah tisu tulang baru tumbuh,” katanya.

Ewing’s sarcoma pula katanya, biasa terjadi di kalangan mereka berusia antara 10 ke 25 tahun. Ia akan bermula di tengah tulang besar seperti tulang pinggul atau tulang yang panjang di bahagian atas lengan dan paha.

Chondrosarcoma biasa terjadi di kalangan orang dewasa. Barah jenis ini terbentuk di bahagian tisu sekeliling sendi. Di kalangan golongan dewasa juga giant cell tumor mungkin boleh terjadi.

“Sebenarnya kanser yang terjadi di dalam tulang agak jarang berlaku. Ia tidak mudah merebak dari satu bahagian tulang ke bahagian tulang yang lain. Jika keadaan ini berlaku, ia tidak dipanggil barah tulang kerana setiap jenis barah dinamakan mengikut organ atau tisu yang terjejas,” katanya.

Jika sel darah sudah terjejas dengan penyakit barah yang lain ia akan turut menjejaskan tulang dan boleh menyebabkan tulang patah.

“Kita panggil keadaan ini barah tulang secondary. Antara barah yang boleh menjejaskan tulang adalah barah payu dara, paru-paru, prostat, buah pinggang dan tyroid,” katanya.

Secara am kata Dr Ismail, punca barah tulang tidak diketahui tetapi ia mungkin terjadi kerana faktor genetik, radiasi seperti nuklear dan trauma. Tetapi dalam kebanyakan kes, tiada sebab yang spesifik.

“Cumanya apa yang boleh kita katakan pesakit barah tulang meningkat di dalam keluarga tetapi setiap tahun ia hanya membabitkan lima dari sejuta pesakit,” katanya.

FAKTA:
Rawatan

* Pembedahan, radioterapi dan atau kimoterapi.

* Pesakit selalunya dirujuk kepada doktor yang memiliki kepakaran dalam pelbagai rawatan barah. Ini termasuk pakar bedah tulang dan radiasi oncologist.

* Kemungkinan untuk barah terjadi lagi di tempat yang sama masih ada selepas pembedahan. Kerana itu pakar bedah akan membuang barah dan sebahagian tulang yang sihat dan tisu berdekatan tulang yang bermasalah.

* Jika barah tulang terjadi di lengan atau kaki, pakar bedah akan hanya membuang barah dan bahagian berdekatan dan mengantikan sendi yang dibuang dengan alatan besi.

* Kimoterapi biasanya membunuh sel barah. Ia diambil melalui oral atau suntikan ke otot atau salur darah.

* Radioterapi juga memusnahkan sel barah dan menghentikannya dari tumbuh. Dalam sesetengah kes, ia menjadi pilihan berbanding pembedahan.


Gejala

Gejala barah tulang selalunya terbentuk dalam masa yang lama kerana ia bergantung pada jenisnya, bahagian tulang yang terjejas dan saiz barah itu.

* Rasa sakit terutama pada waktu malam.

* Bengkak pada tulang

* Apa yang perlu anda tahu


Barah jarang terjadi di dalam tulang.

Tidak mustahil barah boleh merebak dari tulang ke bahagian lain di dalam badan.

Kesakitan adalah tanda yang kerap dikaitkan dengan barah tulang.

Diagnosis barah tulang selalunya disokong dengan penemuan dari rekod perubatan dan pemeriksaan, darah, ujian x ray dan ujian patologis.

Rawatan barah tulang bergantung pada jenis, lokasi, saiz, usia dan keadaan kesihatan pesakit selain keadaan barah itu.

13 comments:

khair_umr said...

Assalamu'alaikum wbt

Sekadar pertanyaan dan ingin kepastian, penyakit barah tulang peringkat ketiga ada peluang untuk pulih ke?

~hamba dhaif~ said...

salam doktor,saya mempunyai ketulan di bahagian tangan kiri,nerdekatan dengan pergelangan tangan...saya akan sakit pada waktu2 tertentu dan biasanya pada keadaan yang sejuk....adakah itu petanda kanser tulang?bantu saya doktor...

Anonymous said...

salam...saya ingin bertanya..boleh tak pagi sedikit penjelasan tentang fibrous displasya??sebab pada usia saya masuk remaja,muka saya mengalami perubahan..kelihatan ada benjolan pada muka disebelah kanan..

Anonymous said...

salam...sy nak tya pendapat dr ismail.. sy nie bru kena sakit, iaitu ITB, iliotibial band syndrome...
tpi sy rasa mcm lain jerr, dan macam mane kita nak thu kita nie ade barah ker tak... sy tkut lambat thu dan sakit nie makin teruk biila saya start keje...boleh dr tlong sy..

Alya Doushite said...

barah tulang ni boleh bawa maut?

norlen said...

bolehkah kanser tulang terjadi pada kawasan sendi jari tangan???

peduliAPEaku said...

Salm, saay ingin mengetahui . .jika sel tisu yg terkoyak dan berkumpul di dalam lendir yg trsekat di lutut, juga terdapat serpihan tulang di dalam lendir yg tersekat . . adakah penyakit ini boleh menyebabkan kanser tulang ? terima kasih

perubatantokjingga said...

assalamualaikum? sy disini bkn untk mncri keuntugn ttpi ingin menyebarkan ttg perubatan tok jingga. dalam perubatan ini kami akn cube mengubati pelbagai jenis penyakit. antaranya sperti pnyakit kanser tulang, kerosakan pada tlg.. kami tidak meletakn sbrang bayaran untk mendptkan rawatan. sekadar pemberian iklas anda shj kmi menerima. sekiranya terdapat seseorg yg bermasalah sila layari blog perubatan tok jingga. smuanya kerana Allah S.W.T

Adbul Rahman B Zulkarnail said...

adakah barah ni boleh dikurangkan dengan meminum susu??

Adbul Rahman B Zulkarnail said...

adakah barah ini boleh dikurangkan dengan meminum susu??

Anonymous said...

Antara cara mengelak Kanser paling berkesan adalah mengubah cara hidup kita...
Fast Food fast dead......

Anis Nazirah said...

saya ada bonjolan pada ibu jari, dan sering kali terasa sakit apabila buat sesuatu menggunakan tangan ibu jari yang sakit tu.. hmmm mungkin itu barah ke? :(

Gadis Jelita said...

Assalamualaikum w.b.t say ade benjoln di kaki sejak beberapa hri nie yg sy perasan..apakah ia??perlu ke sy pergi tuk buat x-ray..
dan satu lg apakah ke punca berlakunyaa kanser ye??
mekaseh